Kruche ciasteczka orkiszowe bez cukru, mleka i masła

Mam dziś dla Was przepis na cudowne, kruche ciasteczka orkiszowe bez cukru, mleka i masła, idealne dla wrażliwych brzuszków i małych alergików, choć duże brzuszki również będą zadowolone. A co najważniejsze, są bardzo proste w wykonaniu, zaproście do pieczenia swojego Maluszka, a zapewnicie mu najlepszą zabawę na cały wieczór!

 

Składniki:

ciastka bez laktozy

4,5 szklanki mąki orkiszowej 700

1,5 łyżki proszku do pieczenia

6 żółtek

3 łyżki ksylitolu

100 ml mleka kokosowego

3 czubate łyżki oleju kokosowego

 

Działamy!

1. Oddzielamy żółtka od białek – białek nie będziemy potrzebować.

ciasteczka orkiszowe ciasteczka bez mleka i masłaciastka dla alergików ciasteczka bez mąki pszennej

 

Co nie oznacza, że nie możemy się białkami pobawić w bełtanie.ciastka bez masła ciastka bez mleka masła cukru ciasteczka orkiszowe bez mleka masła cukru

 

2. Do mąki dodajemy 3/4 łyżki sody oczyszczonej lub 1,5 łyżki proszku do pieczenia.

ciastka dla dzieci bez cukru

 

3. Mąkę z sodą oczyszczoną / proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.

ciastka bez białka mleka krowiego ciasteczka orkiszowe ciastka bez mleka i masła ciasteczka dobre dla dzieci przepis ciastka bez masła i mleka przepis

 

Tak się obrażamy, gdy Mama za bardzo chce nam pomóc 😉

ciasteczka dobre dla dzieci przepis przepis na ciastka bez masła

 

4. Dodajemy 6 żółtek.

ciastka orkiszowe bez masła przepis

 

5. Dodajemy 3 łyżki ksylitolu.

przepis na ciasteczka dobre dla dzieci

 

6. Dodajemy olej kokosowy.

ciastka bez cukru, mleka i masła przepis

 

7. Dodajemy mleko kokosowe.

przepis na ciasteczka orkiszowe

 

8. Ciasto ręcznie zagniatamy.

przepis na zdrowe ciasteczka fit przepis na ciastka orkiszowe bez cukru

 

9. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy placki (aby szybciej się schłodziło) i wkładamy do lodówki na pół godziny.

ciastka orkiszowe bez masła przepis przepis na ciastka bez masła przepis na ciastka fit alergia na mleko przepisy przepis na zdrowe ciastka bez cukru i masła przepis na ciastka dobre dla dzieci przepis na ciastka bez mleka i masła fit przepis na dietetyczne ciastka ciasteczka bez cukru dla dzieci przepis

 

10. Po ostudzeniu ciasta posypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm.

ciastka orkiszowe bez mleka masła cukru ciasteczka orkiszowe bez mleka masła cukru fit dla dzieci ciasteczka orkiszowe przepis ciastka bez masła mleka cukru przepis fit

 

11. Z ciasta wycinamy foremkami ulubione kształty i układamy na papierze do pieczenia na blaszce do pieczenia.

ciasteczka bez laktozy przepis ciastka orkiszowe bez masła i mleka przepis ciastka fit przepis ciasteczka bez cukru, masła i mleka ciastka orkiszowe bez masła i mleka przepis ciastka dla dzieci uczulonych na białko mleka skaza białkowa przepisy przepis na ciastka bez laktozy

 

12. Ciasteczka pieczemy przez 20 minut w temperaturze 185’C (góra + dół, bez termoobiegu). Z tego przepisu uzyskamy aż 4 takie blaszki!

ciastka orkiszowe zdrowe dla dzieci

 

13. Dla fanów większych słodkości ciasteczka można posypać zblendowanym na puder ksylitolem lub odrobinę zgrzeszyć i posypać je… cukrem pudrem.

ciasteczka orkiszowe bez masła, mleka i cukru fit dla dzieci przepis

 

Te kruche ciasteczka idealnie nadają się do przechowywania w pudełku przez kilka dni. W wersji dla zapracowanych część można zamrozić i wyjąć z lodówki dzień przed zjedzeniem, albo nawet z samego rana.

 

Idealna przekąska do przedszkola, na spacer czy w połączeniu z ulubionymi owocami na drugie śniadanie poza domem. Smacznego!

7 komentarzy
Zostaw komentarz:

  • Efka
    Odpowiedz
    08.09.2019

    Etap obrażania się najbardziej mi się podoba, ale oczywiście cały przepis jest syper.

  • 21.11.2018

    Muszę przyznać, że mam takie zboczenie zawodowe, że zawsze patrzę na przepisy okiem dietetyka klinicznego 😉 Podoba mi się, że użyłaś orkiszu, bo jest to odmiana pszenicy, która ma wyższą wartość odżywczą niż pszenica zwyczajna. Poza tym uprawa orkiszu nie wymaga użycia pestycydów.

  • aniaherbaciana
    Odpowiedz
    27.06.2017

    Dzięki za przepis, trochę go zmodyfikowałam i zrobiłam takie ciasteczka. Te rogaliki to jabłka pokrojone na kawałki 1/6 owinięte ciastem. Wyszły pyszne 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/c95a6022e26e15d0ad8d8e74e5d6529030f74623c64470c67ff85890715b7570.jpg

    • Julia Bednarek
      08.08.2017

      Pyszne są takie ciasteczka! Bardzo je lubię i często robię.

  • Marta Winska
    Odpowiedz
    16.06.2017

    Czy w przepisie jest mleko kokosowe z kartonu czy mleczko kokosowe z puszki?

    • 16.06.2017

      Daję różne, ale zawsze wybieram takie, które ma w składzie tylko ekstrakt z kokosa i wodę, omijam te z gumą guar i innymi „dodatkami”.