Tarta z borówkami – wspaniały przepis

tarta z borówkami przepis

W trakcie wieczornego pichcenia wrzuciliśmy Wam wczoraj na Instagram zdjęcie tarty z borówkami, którą wsadzałam właśnie do piekarnika i otrzymaliśmy od Was tyle próśb o przepis, że nie możemy Wam odmówić! To będzie na prawdę pyszny weekend!

A co najważniejsze – nasza tarta z borówkami smakuje jeszcze lepiej niż wygląda! Jest po prostu przepyszna!!! 

A więc kompletujcie:

tarta z owocami składniki

 

Na ciasto:
250 g mąki np. tortowej
150 g masła
szczyptę soli
2 łyżki cukru (jak preferujecie bardziej słodkie ciasta to spokojnie możecie dać 3 łyżki)
1 jajko

Na nadzienie:
2 łyżki mąki np. tortowej
4 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru
60g płatków migdałowych lub zmielonych migdałów

Owoce:
400g borówek amerykańskich, ale możecie użyć każdych innych owoców
3 łyżki cukru

borówki amerykańskie

 

1. Do miksera wrzuciliśmy 250g mąki, 150g pokrojonego w drobną kostkę masła, szczyptę soli, 2 łyżki cukru oraz 1 jajko i miksowaliśmy aż do uzyskania kruchego ciasta

pieczenie blog

 

2. Wyjęliśmy ciasto z miksera i uformowaliśmy placek, który wsadziliśmy na godzinę do lodówki

tarta z malinami przepis

 

3. Po godzinie wyjęliśmy placek, oddzieliliśmy 2/3, a 1/3 zostawiliśmy w lodówce

4. Wyjęte z lodówki ciasto podzieliliśmy na 3 części – każda na jedną tartę o średnicy 14 cm (można użyć także jednej dużej tarty o średnicy 24-26 cm), a następnie rozwałkowaliśmy ciasta na posypanej mąką desce na placki nieco większe niż naczynia na tarty

tarta jabłkowa przepis

 

5. Wyłożyliśmy naczynia na tartę ciastem (ciasto spokojnie można dolepiać w brakujące miejsca)

tarta przepis

 

6. Ciasto w formie wyłożyliśmy papierem do pieczenia i zasypaliśmy ryżem

tarta pieczenie

 

7. Tarty z obciążonym ryżem ciastem wstawiliśmy na 15 minut do nagrzanego do 190’C piekarnika

8. W tym czasie przygotowaliśmy wkład do tarty czyli wrzuciliśmy do miksera 2 łyżki mąki, 4 łyżki roztopionego masła, 3 łyżki cukry oraz  50g drobno zmielonych płatków migdałowych i zmiksowaliśmy

mielone płatki migdałów

 

9. Owoce wymieszaliśmy z 3 łyżkami cukru

10. Po 15minutach pieczenia wyjęliśmy tarty z piekarnika, wyjęliśmy ryż i uzupełniliśmy nadzieniem, na które wysypaliśmy owoce wymieszane wcześniej z cukrem

11. Wyjęliśmy pozostałe ciasto z lodówki, rozwałkowaliśmy, pocięliśmy na paseczki i ułożyliśmy na tarcie naprzemiennie

tarta jagodowa przepis

 

tarta owocowa przepis

 

12. Wstawiliśmy tarty znów do piekarnika nagrzanego do 180’C na kolejne 15 minut

Gotowe!

SpodKocyka-Tarta-z-borowkami-850-6619 SpodKocyka-Tarta-z-borowkami-850-6621 SpodKocyka-Tarta-z-borowkami-850-6624

 

Kto ma ochotę?

5 komentarzy
Zostaw komentarz:

  • 1 września 2015

    Mniam apetyczne 🙂

  • Berta
    Odpowiedz
    31 lipca 2015

    Zdjęcia takie piękne, że aż chce sie zjeść monitor!

  • Kasia M.
    Odpowiedz
    31 lipca 2015

    Kruche ciasto jest niestety nieco pracochłonne (w sumie czasochlonne), ale dla takiej tarty…. warto poczekać 🙂

    Smacznego!

    • 31 sierpnia 2015

      Od kiedy kupiłam mikser ciasto okazuje się nie takie straszne, a pyszne to prawda!