Tarta z borówkami – wspaniały przepis
W trakcie wieczornego pichcenia wrzuciliśmy Wam wczoraj na Instagram zdjęcie tarty z borówkami, którą wsadzałam właśnie do piekarnika i otrzymaliśmy od Was tyle próśb o przepis, że nie możemy Wam odmówić! To będzie na prawdę pyszny weekend!
A co najważniejsze – nasza tarta z borówkami smakuje jeszcze lepiej niż wygląda! Jest po prostu przepyszna!!!
A więc kompletujcie:
Na ciasto:
250 g mąki np. tortowej
150 g masła
szczyptę soli
2 łyżki cukru (jak preferujecie bardziej słodkie ciasta to spokojnie możecie dać 3 łyżki)
1 jajko
Na nadzienie:
2 łyżki mąki np. tortowej
4 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru
60g płatków migdałowych lub zmielonych migdałów
Owoce:
400g borówek amerykańskich, ale możecie użyć każdych innych owoców
3 łyżki cukru
1. Do miksera wrzuciliśmy 250g mąki, 150g pokrojonego w drobną kostkę masła, szczyptę soli, 2 łyżki cukru oraz 1 jajko i miksowaliśmy aż do uzyskania kruchego ciasta
2. Wyjęliśmy ciasto z miksera i uformowaliśmy placek, który wsadziliśmy na godzinę do lodówki
3. Po godzinie wyjęliśmy placek, oddzieliliśmy 2/3, a 1/3 zostawiliśmy w lodówce
4. Wyjęte z lodówki ciasto podzieliliśmy na 3 części – każda na jedną tartę o średnicy 14 cm (można użyć także jednej dużej tarty o średnicy 24-26 cm), a następnie rozwałkowaliśmy ciasta na posypanej mąką desce na placki nieco większe niż naczynia na tarty
5. Wyłożyliśmy naczynia na tartę ciastem (ciasto spokojnie można dolepiać w brakujące miejsca)
6. Ciasto w formie wyłożyliśmy papierem do pieczenia i zasypaliśmy ryżem
7. Tarty z obciążonym ryżem ciastem wstawiliśmy na 15 minut do nagrzanego do 190’C piekarnika
8. W tym czasie przygotowaliśmy wkład do tarty czyli wrzuciliśmy do miksera 2 łyżki mąki, 4 łyżki roztopionego masła, 3 łyżki cukry oraz 50g drobno zmielonych płatków migdałowych i zmiksowaliśmy
9. Owoce wymieszaliśmy z 3 łyżkami cukru
10. Po 15minutach pieczenia wyjęliśmy tarty z piekarnika, wyjęliśmy ryż i uzupełniliśmy nadzieniem, na które wysypaliśmy owoce wymieszane wcześniej z cukrem
11. Wyjęliśmy pozostałe ciasto z lodówki, rozwałkowaliśmy, pocięliśmy na paseczki i ułożyliśmy na tarcie naprzemiennie
12. Wstawiliśmy tarty znów do piekarnika nagrzanego do 180’C na kolejne 15 minut
Gotowe!
Kto ma ochotę?
ewanka
Mniam apetyczne 🙂
Berta
Zdjęcia takie piękne, że aż chce sie zjeść monitor!
Agnieszka
Hihi cieszę się 🙂
Ewa
bajeczne! 🙂
Kasia M.
Kruche ciasto jest niestety nieco pracochłonne (w sumie czasochlonne), ale dla takiej tarty…. warto poczekać 🙂
Smacznego!
Agnieszka
Od kiedy kupiłam mikser ciasto okazuje się nie takie straszne, a pyszne to prawda!