5 sposobów na olej kokosowy – na zdrowie!
Olej kokosowy nierafinowany to jedna z najzdrowszych rzeczy, jakie możemy zaprosić do naszego domu. Ja kupuję ten organiczny, jest łatwo dostępny (na przykład w dobrych delikatesach). A oto moich 5 ulubionych sposobów na jego zastosowanie.
1. Olejowanie włosów
Pisałam Wam ostatnio, że rzuciłam wyzwanie moim włosom, a olejowanie ich naturalnym olejem kokosowym jest nie tylko zdrowe, ale rezultaty czuć już po jednym takim zabiegu. Łyżeczkę oleju przekładam do małej szklanej miseczki, którą wkładam do większej miseczki wypełnionej ciepłą wodą, dzięki czemu za pomocą tak zwanej łaźni wodnej podgrzewam stały olej kokosowy do postaci płynnej, którą nakładam na włosy (jeśli masz długie włosy użyj 1 łyżki). Trzymam go 2-3 godziny i zmywam. Spokojnie – zmywa się bez najmniejszych problemów, a wystarczy jedno mycie aby były świeże i czyste.
2. Smażenie
Nie każdy wie, że olej kokosowy to jedyny olej, jaki nadaje się do zdrowego smażenia, dlatego oczywiście znajduje zastosowanie w mojej kuchni. Lubię smażyć na nim warzywa i drób.
3. Olejek do ciała
Dokładnie tak! Jest niewiele zdrowszych olejków, których możemy użyć do natłuszczenia naszej skóry! Świetnie nadaje się także dla dzieci. Olej kokosowy ma także właściwości lecznicze na wiele dolegliwości skórnych.
4. Peeling do ciała
Po porannej kawie wybieram fusy z ekspresu, mieszam z olejem kokosowym i cudowny, ujędrniający, bardzo energetyczny peeling do całego ciała mam gotowy! Oraz cudowny, bardzo zmysłowy sobotni poranek w komplecie.
5. Odżywianie i odporność
Pisałam, że olej kokosowy jest bardzo zdrowy dla włosów i skóry, ale warto odżywiać się nim także od środka. Codziennie staram się przemycić się olej kokosowy w naszym jedzeniu, także albo przede wszystkim Mikołajowi. Oprócz własnych wartości odżywczych pozwala także wchłonąć się wielu witaminom (niewiele jest gorszych rzeczy dla zdrowia niż pójść na dietę, która zupełnie eliminuje tłuszcze) i pozytywnie wpływa na naszą odporność.
Wiedzieliście, że olej kokosowy jest taki cudowny? Jakie są Wasze pomysły na jego zastosowanie?
Grzegorz Klonek
Olej kokosowy to rzeczywiście najlepszy olej przeznaczony do smażenia. Ma on wysoki punkt dymienia (185 – 205 stopni), co oznacza, że nawet w wysokich temperaturach nie jest on źródłem rakotwórczej akroleiny czy innych szkodliwych związków. Oczywiście – tak jak w przypadku wszystkich olejów roślinnych – do smażenia koniecznie trzeba wybierać olej rafinowany. Co prawda pozbawiony jest on wielu cennych związków, ale takie smażenie jest po prostu zdrowe. Na oleju kokosowym mogą smażyć nawet osoby odchudzające się, a także prowadzące szeroko pojęty zdrowy styl życia.A nierafinowany olej kokosowy jest idealny do stosowania w kuchni na zimno – i oczywiście jako naturalny kosmetyk.
Agnieszka
zgadzam się ze wszystkim 🙂 i tak właśnie stosuję, choć ostatnio w łazience mi się „przejadł” i zastąpiłam innym 🙂 w kuchni miewam nawet na kanapkach 🙂
OlejEdu
Olej kokosowy daje wiele możliwości wykorzystania. Całe szczęście, że stał się w Polsce bardziej dostępny.
Klaudyna Distaff
Warto dodać, że olej należy nakładać na mokra skórę, inaczej po pewnym czasie ją wysuszyć zamiast nawilżać.
Marysia
Świetnie działa też zamiast pianki do golenia 😉
Agnieszka
SERIO? Nigdy o tym nie słyszałam, ale może mieć to sens – i od razu nawilża 😉
lidu
Poczytaj o ssaniu oleju – odświeża oddech i pomaga sie pozbyć toksyn.
Agnieszka
szok! słyszałam, że Rosjanie na wojnie tak dbali o higienę jamy ustnej, ale nie myślałam, że olej kokosowy się do tego nadaje!
Katsunetka
Najbardziej lubię go do smażenia, wiele rzeczy smakuje mi o wiele bardziej, np. ziemniaki. W pielęgnacji się nie sprawdził, ale nie wiem czy to nie po prostu z powodu firmy. Jak zużyje to kupię na pewno ponownie i sprawdzę czy dobrze myślę. Do smażenia jednak go bardzo lubię.
Agnieszka
Ale mi narobiłaś smaka na smażone ziemniaki! a miałam iść na dietę, od dzisiaj oczywiście 😉
Mati7
Fajny post. Malo osob zna ten olej i jego zastosowanie. Dodam, ze do pewnych zastosowan warto szukac olejku, ktor nie ma specyficznego zapachu kokosa. Szczególnie mam na mysli smazenie 🙂
Agnieszka
Niestety żaden inny olejek do zdrowego smażenia się nie nadaje – za wysoka temperatura i ze wszystkich innych olei wydzielają się szkodliwe substancje – na szczęście zdrowo smażyć można jeszcze na maśle klarowanym oraz smalcu, więc jest z czego wybierać.