Roladki drobiowe z serem pleśniowym i pietruszką

roladki drobiowe przepis
Aby połączyć przyjemne z pożytecznym, mój wybór potrawy na dziś padł na drugie danie.
Przynajmniej nie trzeba będzie jeść na mieście, czy zamawiać jedzenia na telefon.

Przeszukałam Internet i zrobiłam zapas przepisów na 3 dni.
Pierwszy przepis, w swojej pierwszej i trudniejszej połowie obejmującej roladki, pochodzi z bloga Kulinarni.pl, możecie mi nie wierzyć, ale drugą połowę wymyśliłam sama, ha!
Zaczęłam od zakupów, ale do tego potrzebowałam listy składników pomniejszonych o to, co mogę znaleźć w mojej lodówce (niestety było tego niewiele).
Składniki na roladki:
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka
– ser pleśniowy Castello (wybrałam Danish Blue Cheese)
– natka pietruszki
– sól morska prowansalska
– zioła prowansalskie
– pieprz cayenne
– olej
Składniki na prosta sałatkę:
 – rukola
 – 1 pomidor
 – czerwone winogrona (uwielbiam ich smak w połączeniu z pleśniowym serem)
 – olej
 – pieprz
 – sól
I ruszyłam do dzieła!
Krok 1
Pewnie nie muszę pisać, że umyłam mięso i wycięłam kosteczki oraz tłuszczyk? Wolę napisać, gdyż kiedyś mój m. mnie o to spytał, więc piszę. Umyłam, wymyłam, dokładnie, moim ulubionym płynem do mycia naczyń marki Ludwik. Nie użyłam do tego celu gąbeczki, bo z nawet blogów kosmetycznych zdążyłam się dowiedzieć, ile to bakterii potrafi się kryć w gąbce. Wymyłam swymi ręcami. Tylko z tym płynem do mycia naczyń żartowałam.
Pierś z kurczaka nacięłam w połowie, aby ubijając mięso uzyskać większą powierzchnię do zawijania. Ubijając położyłam na mięsie woreczek foliowy, gdyż tłuczek za bardzo je szarpał i nie chciałam zrobić dziur, co by mi ser nie wypłynął jak z durszlaka.
Krok 2
Z papieru do pieczenia wycięłam podłużne kawałki, wysmarowałam olejem, posypałam solą morską prowansalską, pieprzem cayenne i ziołami prowansalskimi.
Krok 3
Na papierze ułożyłam pierś z kurczaka, a na niej kawałki sera pleśniowego, wszystko posypałam skrojoną natką pietruszki. Zwinęłam pierś w roladkę, a roladkę w papier do pieczenia
Krok 4
Roladkę smażyłam po około 3 minuty z każdej strony (a jest ich 4 – nie od razu na to wpadłam, dając się początkowo uwieść skojarzeniu z dwustronnym kotletem) na dobrze rozgrzanej patelni, ale kolejnym razem na smażenie poświęcę nieco więcej czasu, aby były bardziej wypieczone od środka. Po wyjęciu z papieru odstawiłam roladkę na kilka minut, aby przy jej rozkrajaniu nie wyciekł mi cały ser.
Krok 5
W czasie smażenia rolady udało mi się przygotować bardzo prostą i nie mniej pyszną sałatkę. Na spód garść rukoli, na to pół pokrojonego w półksiężyce pomidora. Na to świeżo zmielone pieprz i sól oraz kilka kropel oliwy. Choć winogrona kupiłam z myślą o kolejnym daniu, przypomniało  mi się, jak bardzo lubię ich smak w połączeniu z serem pleśniowym, a więc także znalazły się na talerzu, aby móc łączyć je z każdym kęsem roladki. Był to strzał w dziesiątkę!
Krok 6
Na talerzu brakowało już tylko pokrojonej w kawałki głównej bohaterki. I voilà!
Ocena:
 
Danie było przepyszne (pierś absolutnie nie była sucha), a jeśli tylko polubię gotowanie, na pewno na stałe zagości na naszych talerzach. Roladek starczyło na dwie porcje (takie jak ta powyżej).
Uwaga! Z pełną odpowiedzialnościom przyznaję roladkom w tym wydaniu 5 kocyków 🙂
Duma mnie rozpiera, a jak Wam się podoba?
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments