Amerykańskie pancakes wg Magdy Gessler
A wszystko zaczęło się pewnego zimowego wieczoru, gdy postanowiłam choć odrobinę skorzystać z mojego abonamentu za telewizję kablową i skacząc po kanałach usłyszałam, że Magda Gessler ze swoją Rewolucją w Straszynie, przez który przejeżdżam kilka razy w miesiącu.
Cały program kręcił się wokół hamburgerów i… pancakes! Musiałam je wypróbować.
Potrzebowałam:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki oleju
- 3 szklanki maślanki
- 4 jajka (roztrzepane)
- opcjonalnie ekstrakt waniliowy.
Mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia wsypałam do miski i wymieszałam.
Dodałam miód, olej, maślankę i roztrzepane w międzyczasie jajka. Masa nie była idealnie gładka i choć podobno nie musi wcale taka być, ja zdecydowałam się na użycie miksera.
Uzyskane ciasto odstawiłam na całą noc (podobno wystarczy 15 minut, ale im dłużej tym lepiej).
Naleśniki usmażyłam na patelni z dosłownie odrobiną masła. Na zdjęciu jest go zdecydowanie za dużo, gdyż zaobserwowałam zasadę – im mniej masła, tym bardziej złocisty, jednokolorowy pancake, czyli taki jak musi być.
Z czym je podawać? Z syropami, na przykład z klonowym, z bitą śmietaną czy dżemami.
Ja zaserwowałam je z kremem z serka mascarpone, polane gorącymi malinami.
Ja zaserwowałam je z kremem z serka mascarpone, polane gorącymi malinami.
Przepis na krem z serka mascarpone:
– 250 g serka mascarpone
– 100 ml śmietanki kremówki 30%
Zmiksować blenderem.
Przepis na polewę malinową:
- słoik malin
- cukier waniliowy lub cukier puder
- kardamon
- cynamon.
Wrzucić do garnka i na wolnym ogniu gotować kilka minut.
Rozkoszować się smakiem.
Wyszły przepysznie, idealnie sprawdziły się jako śniadanie. Idealna porcja na osobę to 1, maksymalnie 2 naleśniki. Na szczęście zabraliśmy je do znajomych i świetnie sprawdziły się jako deser, serwowane z waniliowym serkiem homogenizowanym i polewą czekoladową.
Narobiłam smaku?
Pozycjonowanie
Świetny przepis 🙂
Iza
A ciasto aby wyrosło to trzymać w lodówce przez noc czy w temperaturze pokojowej
Monih
Jeśli nie chcecie zmarnować produktów to nie korzystajcie z tego przepisu !
Kasia
Nie wiem o co chodzi, ale to najgorsze co do tej pory w kuchni robiłam a robiłam wiele. Naleśniki rozjezdzaja się, nie idzie ich ze spokojem przewrócić a bez słodkiego dodatku są… niesmaczne :/ może coś zrobiłam źle ale raczej nie podejde do nich drugi raz.
Mark Smith
Wspaniały przepis na walentynki! zrobię takie walentynkowe naleśniki dla mojej żony:) jestem wielkim fanem tłustego jedzenia- jak to mówi moja żona. Stek to u mnie norma na obiad i tylko to umiem przygotować, ale Twój przepis jest taki prosty, że chyba nawet ja dam radę je zrobić 🙂
Monih
Naleśniki moim zdaniem są genialne na wiele różnych sposobów, to danie bardzo uniwersalne. Lubię je na śniadanie i czasami jako dostawka do obiadu – na przykład z owocami lub syropem klonowym. Sama czasami robię takie proste http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-nalesniki/ ale warto wprowadzić coś nowego, więc spróbuję z wielką chęcią pomysł z tej strony. Dzięki za pomysły.
Anonimowy
Może Cię zaskoczę, ale amerykański pancakes, to typ naleśnika, ktory smaży się na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Rozpuszczonym masłem wzbogaca się gotowe ciasto. Dzieki temu usmażony naleśnik ma złoty kolor na całej powierzchni, z zewnątrz jest lekko chrupki, a wewnątrz przyjemnie miękki ;).
Pozdrawiam i gratuluję z okazji narodzin synka 🙂
malenka
Narobiłaś mi teraz ochoty na pancakes 😀
Anonimowy
Wyszły niedobre 🙁 smak sody był wszechobecnych bleeee może jeszcze kiedyś spróbuje ale bez sody
Anonimowy
Dla pewności spytam czy ciasto odłożone na noc do lodówki ? czy pozostawione w temperaturze pokojowej ?
Magda
Zrobiłam je z Twojego przepisu i wyszły świetne.A dodam,że to był mój pierwszy raz 😉 Miękkie, puszyste, lekko słodkie. Jedyną zmianą było użycie jogurtu naturalnego zamiast maślanki(nie miałam). Polecam przepis !
Aga
🙂 Rozbawił mnie Twoj opis na samym początku a mianowicie wzianka o Pani Magdzie i jej rewolucjach w Straszenie, bo akurat sama ogladałam te rewolucje online przez internet i tez aż zapragnęłam zrobić te naleśniki. Wpisując wyskoczył mi Twoj blog (jest swietny) i pancakesy wyszły Ci pięknie. Chciałam je zrobić na śniadanie i tez ciasto chcialam dziś już przygotować, ale nie mam jednego składnika a mianowicie maślanki. Zastanawiam się czy można jakoś się obejść bez niej?
Ewelina B
No tak jedno jest pewne dziś będą u mnie naleśniki 🙂
pęczek drutu
To już wiem co będzie jutro na śniadanie 🙂 Kulinarnie utalentowana nie jestem raczej, ale mam nadzieje że wyjdą choć w połowie tak ładne jak Twoje 🙂
Pozdrawiam!
Vea ✖
Aż mam smaka 😀 Muszę sobie w weekend je zrobic jak będę miała więcej czasu 🙂
snikersik - blog mamy
no i narobiłaś mi ochoty na naleśniki 🙂
Królowa Karo
Też ostatnio robiłam na śniadanie, ale ja daję roztopione masło do ciasta i potem już smażę na patelni bez tłuszczu w ogóle.
art attack {be inspired}
Już jakieś pięć lat zabieram się do ich smażenia 😀
AgulKa
Jejku, zjadłabym takie. : )
alicjamagdalena
Kochana! To wygląda fantastycznie ! Zapisuję do ulubionych i w przyszłym tygodniu robię te naleśniki! Chociaż pewnie w połowie nie będą wyglądać tak dobrze jak u Ciebie 🙂
Anna Tabas
mmmmmm zaśliniłam klawiaturę xD
Catastrophe Waitress
oboże, ale mam na nie ochotę *___*
bidibi
uwielbiam.
pedagogpomaga.pl
Mi takie "amerykanskie" nie wychodzą, tylko zawsze płaskie polskie 🙁
KamiluŚkaa
mmmm .. wygląda przepysznie 🙂
Just Lovely
Wyglądają przepysznie 🙂
claudine
Zrobię mojemu mężczyźnie, uwielbia naleśniki w każdej postaci.
Anita M
Ciekawe:) zapiszę sobie przepis, może kiedyś wypróbuję. Ciekawe czy można dodać masło bezpośrednio do ciasta a później smażyć już bez. Ja tak robię z naleśnikami, tylko, że dodaję do ciasta olej. Ale naleśniki dzięki temu nie ociekają tłuszczem.
Agnieszka
Tylko tutaj już jest w przepisie olej, 1/4 szklanki.
Ale powiem Ci, że praktycznie nie dodawałam masła do patelni tylko delikatnie smarowałam pędzelkiem, na którym była jakaś odrobina masła. Im mniej masła tym ładniejsze pancakes mi wychodziły 🙂
Agnieszka Ka
Oj ale mi smaka narobiłaś a ja jeszcze tyle godzin w pracy 🙂
Paulina Kielar
moje córy kochaja te nalesniczki
MadeleineHandMade
muszę kiedyś zrobić 🙂
anette196
Bardzo je lubię, ale częściej robię typowo amerykańskie (mniej składników potrzeba) tutaj podaję przepis http://anette196.blogspot.com/2013/11/koralikowy-came-back.html
KOLOR owanka
zawsze chciałam takie naleśniki 🙂
p.. wreszcie wiem do czego służy ta fioletowa szczoteczka ;P
Martyna
Mmm, wpadłabym na jednego <3
Joanna
Co prawda ostatnio opracowałam swój przepis na naleśniki amerykańskie metodą "na oko" i wyszły przepyszne, to jednak sądzę, że zapiszę sobie Twój przepis i kiedyś wypróbuję, bo różni się on od mojego .:)
Agnieszka
Własny przepis? Jestem pod wrażeniem, a skoro jeszcze wyszły przepyszne to chylę czoła 🙂
Na ten moment ja jedynie te "tradycyjne" naleśniory jestem w stanie zrobić "na oko".
A gdy na Erasmusie mieszkałam w Paryżu to codziennie przechodziłam koło budki z naleśnikami, które tak pięknie pachniały, a mnie nie było stać na to, aby zbyt często je kupować.
Byłam tak zdeterminowała, że upiekłam sobie sama 10 naleśników, a dopiero na koniec zdałam sobie sprawę, że nie użyłam jajka! Ale i tak były pyszne, z nutellą i bananami…
JUSTYNA PINDRAL
Ślinotok …
toffi
też robiłam po tym odcinku ;o)
tylko popsuliśmy patelnię naleśnikową od tego masła 😛
Agnieszka
I co smakowały Wam?
A z tą patelnią to co się stało? 😀
Ula
no strasznie mi narobiłaś smaku! jem oczami!!!:D