Amerykańskie pancakes wg Magdy Gessler

A wszystko zaczęło się pewnego zimowego wieczoru, gdy postanowiłam choć odrobinę skorzystać z mojego abonamentu za telewizję kablową i skacząc po kanałach usłyszałam, że Magda Gessler ze swoją Rewolucją w Straszynie, przez który przejeżdżam kilka razy w miesiącu.

Cały program kręcił się wokół hamburgerów i… pancakes! Musiałam je wypróbować.

Potrzebowałam:
amerykańskie pancakes pankejki naleśniki wg Magdy Gessler przepis
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki maślanki
  • 4 jajka (roztrzepane)
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy.
Mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia wsypałam do miski i wymieszałam.
amerykańskie pancakes pankejki naleśniki wg Magdy Gessler przepis
Dodałam miód, olej, maślankę i roztrzepane w międzyczasie jajka. Masa nie była idealnie gładka i choć podobno nie musi wcale taka być, ja zdecydowałam się na użycie miksera.
Uzyskane ciasto odstawiłam na całą noc (podobno wystarczy 15 minut, ale im dłużej tym lepiej).
Naleśniki usmażyłam na patelni z dosłownie odrobiną masła. Na zdjęciu jest go zdecydowanie za dużo, gdyż zaobserwowałam zasadę – im mniej masła, tym bardziej złocisty, jednokolorowy pancake, czyli taki jak musi być.
Z czym je podawać? Z syropami, na przykład z klonowym, z bitą śmietaną czy dżemami.
Ja zaserwowałam je z kremem z serka mascarpone, polane gorącymi malinami.

Przepis na krem z serka mascarpone:
– 250 g serka mascarpone
– 100 ml śmietanki kremówki 30%

Zmiksować blenderem.

Przepis na polewę malinową:

amerykańskie pancakes gessler polewa malinowa

  • słoik malin
  • cukier waniliowy lub cukier puder
  • kardamon
  • cynamon.

Wrzucić do garnka i na wolnym ogniu gotować kilka minut.

Rozkoszować się smakiem. 

 

 amerykańskie pancakes magdy gessler z malinami i bitą śmietaną
amerykańskie pankejki magda gessler przepis

Wyszły przepysznie, idealnie sprawdziły się jako śniadanie. Idealna porcja na osobę to 1, maksymalnie 2 naleśniki. Na szczęście zabraliśmy je do znajomych i świetnie sprawdziły się jako deser, serwowane z waniliowym serkiem homogenizowanym i polewą czekoladową.

Narobiłam smaku?

Subscribe
Powiadom o
guest
40 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments