Amerykańskie pancakes wg Magdy Gessler

A wszystko zaczęło się pewnego zimowego wieczoru, gdy postanowiłam choć odrobinę skorzystać z mojego abonamentu za telewizję kablową i skacząc po kanałach usłyszałam, że Magda Gessler ze swoją Rewolucją w Straszynie, przez który przejeżdżam kilka razy w miesiącu.

Cały program kręcił się wokół hamburgerów i… pancakes! Musiałam je wypróbować.

Potrzebowałam:
amerykańskie pancakes pankejki naleśniki wg Magdy Gessler przepis
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki maślanki
  • 4 jajka (roztrzepane)
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy.
Mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia wsypałam do miski i wymieszałam.
amerykańskie pancakes pankejki naleśniki wg Magdy Gessler przepis
Dodałam miód, olej, maślankę i roztrzepane w międzyczasie jajka. Masa nie była idealnie gładka i choć podobno nie musi wcale taka być, ja zdecydowałam się na użycie miksera.
Uzyskane ciasto odstawiłam na całą noc (podobno wystarczy 15 minut, ale im dłużej tym lepiej).
Naleśniki usmażyłam na patelni z dosłownie odrobiną masła. Na zdjęciu jest go zdecydowanie za dużo, gdyż zaobserwowałam zasadę – im mniej masła, tym bardziej złocisty, jednokolorowy pancake, czyli taki jak musi być.
Z czym je podawać? Z syropami, na przykład z klonowym, z bitą śmietaną czy dżemami.
Ja zaserwowałam je z kremem z serka mascarpone, polane gorącymi malinami.

Przepis na krem z serka mascarpone:
– 250 g serka mascarpone
– 100 ml śmietanki kremówki 30%

Zmiksować blenderem.

Przepis na polewę malinową:

amerykańskie pancakes gessler polewa malinowa

  • słoik malin
  • cukier waniliowy lub cukier puder
  • kardamon
  • cynamon.

Wrzucić do garnka i na wolnym ogniu gotować kilka minut.

Rozkoszować się smakiem. 

 

 amerykańskie pancakes magdy gessler z malinami i bitą śmietaną
amerykańskie pankejki magda gessler przepis

Wyszły przepysznie, idealnie sprawdziły się jako śniadanie. Idealna porcja na osobę to 1, maksymalnie 2 naleśniki. Na szczęście zabraliśmy je do znajomych i świetnie sprawdziły się jako deser, serwowane z waniliowym serkiem homogenizowanym i polewą czekoladową.

Narobiłam smaku?

41 komentarzy
Zostaw komentarz:

  • Pozycjonowanie
    Odpowiedz
    13.09.2022

    Świetny przepis 🙂

  • Iza
    Odpowiedz
    29.09.2019

    A ciasto aby wyrosło to trzymać w lodówce przez noc czy w temperaturze pokojowej

  • Monih
    Odpowiedz
    12.05.2018

    Jeśli nie chcecie zmarnować produktów to nie korzystajcie z tego przepisu !

  • Kasia
    Odpowiedz
    17.12.2016

    Nie wiem o co chodzi, ale to najgorsze co do tej pory w kuchni robiłam a robiłam wiele. Naleśniki rozjezdzaja się, nie idzie ich ze spokojem przewrócić a bez słodkiego dodatku są… niesmaczne :/ może coś zrobiłam źle ale raczej nie podejde do nich drugi raz.

  • Mark Smith
    Odpowiedz
    09.02.2016

    Wspaniały przepis na walentynki! zrobię takie walentynkowe naleśniki dla mojej żony:) jestem wielkim fanem tłustego jedzenia- jak to mówi moja żona. Stek to u mnie norma na obiad i tylko to umiem przygotować, ale Twój przepis jest taki prosty, że chyba nawet ja dam radę je zrobić 🙂

  • 21.05.2015

    Naleśniki moim zdaniem są genialne na wiele różnych sposobów, to danie bardzo uniwersalne. Lubię je na śniadanie i czasami jako dostawka do obiadu – na przykład z owocami lub syropem klonowym. Sama czasami robię takie proste http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-nalesniki/ ale warto wprowadzić coś nowego, więc spróbuję z wielką chęcią pomysł z tej strony. Dzięki za pomysły.

  • Anonimowy
    Odpowiedz
    02.10.2014

    Może Cię zaskoczę, ale amerykański pancakes, to typ naleśnika, ktory smaży się na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Rozpuszczonym masłem wzbogaca się gotowe ciasto. Dzieki temu usmażony naleśnik ma złoty kolor na całej powierzchni, z zewnątrz jest lekko chrupki, a wewnątrz przyjemnie miękki ;).
    Pozdrawiam i gratuluję z okazji narodzin synka 🙂

  • 09.09.2014

    Narobiłaś mi teraz ochoty na pancakes 😀

  • Anonimowy
    Odpowiedz
    19.08.2014

    Wyszły niedobre 🙁 smak sody był wszechobecnych bleeee może jeszcze kiedyś spróbuje ale bez sody

  • Anonimowy
    Odpowiedz
    22.07.2014

    Dla pewności spytam czy ciasto odłożone na noc do lodówki ? czy pozostawione w temperaturze pokojowej ?

  • 14.05.2014

    Zrobiłam je z Twojego przepisu i wyszły świetne.A dodam,że to był mój pierwszy raz 😉 Miękkie, puszyste, lekko słodkie. Jedyną zmianą było użycie jogurtu naturalnego zamiast maślanki(nie miałam). Polecam przepis !

  • 21.04.2014

    🙂 Rozbawił mnie Twoj opis na samym początku a mianowicie wzianka o Pani Magdzie i jej rewolucjach w Straszenie, bo akurat sama ogladałam te rewolucje online przez internet i tez aż zapragnęłam zrobić te naleśniki. Wpisując wyskoczył mi Twoj blog (jest swietny) i pancakesy wyszły Ci pięknie. Chciałam je zrobić na śniadanie i tez ciasto chcialam dziś już przygotować, ale nie mam jednego składnika a mianowicie maślanki. Zastanawiam się czy można jakoś się obejść bez niej?

  • 01.03.2014

    No tak jedno jest pewne dziś będą u mnie naleśniki 🙂

  • 24.01.2014

    To już wiem co będzie jutro na śniadanie 🙂 Kulinarnie utalentowana nie jestem raczej, ale mam nadzieje że wyjdą choć w połowie tak ładne jak Twoje 🙂
    Pozdrawiam!

  • 20.01.2014

    Aż mam smaka 😀 Muszę sobie w weekend je zrobic jak będę miała więcej czasu 🙂

  • 16.01.2014

    no i narobiłaś mi ochoty na naleśniki 🙂

  • 15.01.2014

    Też ostatnio robiłam na śniadanie, ale ja daję roztopione masło do ciasta i potem już smażę na patelni bez tłuszczu w ogóle.

  • 14.01.2014

    Już jakieś pięć lat zabieram się do ich smażenia 😀

  • 12.01.2014

    Jejku, zjadłabym takie. : )

  • 11.01.2014

    Kochana! To wygląda fantastycznie ! Zapisuję do ulubionych i w przyszłym tygodniu robię te naleśniki! Chociaż pewnie w połowie nie będą wyglądać tak dobrze jak u Ciebie 🙂

  • 11.01.2014

    mmmmmm zaśliniłam klawiaturę xD

  • 11.01.2014

    oboże, ale mam na nie ochotę *___*

  • 10.01.2014

    uwielbiam.

  • 10.01.2014

    Mi takie "amerykanskie" nie wychodzą, tylko zawsze płaskie polskie 🙁

  • 10.01.2014

    mmmm .. wygląda przepysznie 🙂

  • 10.01.2014

    Wyglądają przepysznie 🙂

  • 10.01.2014

    Zrobię mojemu mężczyźnie, uwielbia naleśniki w każdej postaci.

  • 10.01.2014

    Ciekawe:) zapiszę sobie przepis, może kiedyś wypróbuję. Ciekawe czy można dodać masło bezpośrednio do ciasta a później smażyć już bez. Ja tak robię z naleśnikami, tylko, że dodaję do ciasta olej. Ale naleśniki dzięki temu nie ociekają tłuszczem.

  • 10.01.2014

    Oj ale mi smaka narobiłaś a ja jeszcze tyle godzin w pracy 🙂

  • 10.01.2014

    moje córy kochaja te nalesniczki

  • 10.01.2014

    muszę kiedyś zrobić 🙂

  • 10.01.2014

    Bardzo je lubię, ale częściej robię typowo amerykańskie (mniej składników potrzeba) tutaj podaję przepis http://anette196.blogspot.com/2013/11/koralikowy-came-back.html

  • 09.01.2014

    zawsze chciałam takie naleśniki 🙂
    p.. wreszcie wiem do czego służy ta fioletowa szczoteczka ;P

  • 09.01.2014

    Mmm, wpadłabym na jednego <3

  • 09.01.2014

    Co prawda ostatnio opracowałam swój przepis na naleśniki amerykańskie metodą "na oko" i wyszły przepyszne, to jednak sądzę, że zapiszę sobie Twój przepis i kiedyś wypróbuję, bo różni się on od mojego .:)

  • 09.01.2014

    Ślinotok …

  • 09.01.2014

    też robiłam po tym odcinku ;o)
    tylko popsuliśmy patelnię naleśnikową od tego masła 😛

  • 09.01.2014

    no strasznie mi narobiłaś smaku! jem oczami!!!:D