Sylwestrowe babeczki marchewkowe

cupcakes marchewkowe

Sylwester to świetna okazja na upieczenie wystrzałowych babeczek marchewkowych.

Na 12 cupcake’ów potrzebujecie:
– 1,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (ok. 3 sztuki)
– szklanka mąki
– szklanka cukru (dałam mniej)
– szklanka oleju (dałam mniej)
– 2 jaja
– łyżeczka cynamonu
– łyżeczka sody
– szczypta soli
babeczki marchewkowe przepis
Do naczynia wrzuciłam szklankę mąki, cukru, oleju i zmiksowałam.
Dodałam 2 jaja, łyżeczkę cynamonu, sody i szczyptę soli i znów zmiksowałam.
Na koniec dodałam 1,5 szklanki drobno startej marchewki i zleciłam wymieszanie łyżką 😉
babeczki marchewkowe przepis
spodkocyka-babeczki-marchewkowe--4
najlepszy przepis marchewkowe cupcakes
Nałożyłam do foremek i piekłam przez 25 minut w temperaturze 180 'C.
spodkocyka-babeczki-marchewkowe-0041
spodkocyka-babeczki-marchewkowe-0042
spodkocyka-babeczki-marchewkowe--5
Krem twarożkowy:
– 550 g twarogu półtłustego
– 4 łyżki masła
– 10 łyżek cukru pudru i 2 łyżeczki esencji waniliowej – te dwie pozycje zastąpiłam 2 opakowaniami cukru waniliowego i trzeba przyznać, że krem nie był wystarczająco słodki, kolejnym razem spróbuję oryginalny sposób.
Do twarogu dodałam 4 łyżki masła i 2 torebki cukru waniliowego, niebieski barwnik i zmiksowałam.
przepis na babeczki marchewkowe
Za pomocą rękawa i nałożyłam na babeczki.
cupcakes marchewkowe
Bardzo ważne jest, aby poczekać aż babeczki ostygną i na już chłodne nakładać dopiero krem.
Ja wykorzystałam ten czas na nakrycie sylwestrowego stołu i na make-up 😉

Przepis zaczerpnęłam od Cukrowej Wróżki.

I kto ma ochotę?

Subscribe
Powiadom o
guest
25 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments