Przepis na chleb orkiszowy – smaczny i zdrowy

chleb orkiszowy przepis

Wspominałam Wam o tym, że u nas w domu jemy domowej roboty chleb. Początkowo piekła go dla nas wszystkich nasza Mama, a dziś bez problemu piekę go sama. Jest pyszny, niemalże wiecznie świeży i bardzo zdrowy. Z mąki prosto z młyna, takiej od Świętej Hildegardy. To niemal jedyne pieczywo, które jemy w naszym domu. To nasz rodzinny chleb pieczony z miłości do Dzieci, Wnuków i… zdrowia.

 

Pieczemy chleb niezależnie od okoliczności. Czujemy, że w ten sposób dajemy swojej Rodzinie wszystko to co najlepsze. Strasznie ubolewam nad tym, że tak ciężko jest kupić dobry, smaczny i zdrowy chleb. Bez ulepszaczy. Nie pieczony w głęboko mrożonego ciasta… przez 6 miesięcy mrożonego. Początkowo ciężko było mi się przestawić na pieczenie chleba w domu i mieliśmy to szczęście, że pyszny, Mamuniowy chleb przyjeżdżał do nas raz w tygodniu. Dziś udało nam się wypracować czas na pieczenie świeżego chleba częściej, aby tym mrożonym ratować się w ostateczności. Dziś razem z moją Mają zdradzimy Wam, jak upiec go samemu.

Składniki:

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9096

  • mąka orkiszowa 700 – 500g + mąka orkiszowa 2000 – 500 g (chleb ciemniejszy) lub mąka orkiszowa 700 – 1000g (chleb jaśniejszy)
  • drożdże wyborne – 50g lub suszone drożdże w proszku – 2 opakowania (jedno jest na 0,5 kg mąki)
  • 800 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli nieoczyszczonej i niejodowanej
  • 2 łyżeczki octu spirytusowego
  • masło klarowane – do wysmarowania foremek
  • otręby orkiszowe – do wysypania wysmarowanych foremek

 

Mąkę początkowo kupowałyśmy w młynie w Pruszczu Gdańskim, później zamawiałyśmy przez internet z innego młyna – bardzo ważne, aby mąka pochodziła z upraw od świętej Hildegardy. Wtedy najprawdopodobniej będzie to prawdziwy, zdrowy orkisz, a nie „podróbka”.

 

Przygotowanie:

  • do miski wrzucamy 500g mąki orkiszowej 700 i 500g mąki orkiszowej 2000, dodajemy 2 łyżeczki soli
  • do dwóch szklanek wlewamy po 200ml wody i do każdej szklanki z wodą wrzucamy po 25g drożdży, odstawiamy na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9105
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9106

  • w tym czasie smarujemy foremki masłem klarowanym i wysypujemy otrębami orkiszowymi

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9108

  • po rozpuszczeniu drożdży mieszamy je w szklance i wlewamy je do miski

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9114
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9115

  • do 400ml ciepłej wody dodajemy 2 łyżeczki octu spirytusowego i wlewamy do miski

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9122
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9125

  • miskę montujemy na robocie kuchennym wraz z odpowiednim mieszadłem do chleba i włączamy na bieg 1 na 20 minut

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9132
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9133
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9136

  • po 20 minutach zmieniamy bieg robota kuchennego na 2, na którym robot pracuje kolejne 10 minut.

Jeżeli nie posiadacie robota kuchennego, ciasto możecie wyrobić ręcznie w misce przez 15 minut.

Jeśli masz Thermomix, ustawiam na funkcję wyrabiania ciasta na chleb na 15 minut – ciasto wyrobione w Thermomixie jest jakby bardziej napowietrzone, ciasto rośnie wyżej, a chleb jest smaczniejszy.
Natomiast z uwagi na rozmiar naczynia musisz podzielić przepis na pół i na raz piec jeden chleb.

 

Po zakończeniu pracy robota ciasto wygląda następująco:

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9141
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9147

Wyrobione ciasto przenosimy mokrą ręką do plastikowej miski, również zwilżonej wodą (aby ciasto się nie przykleiło miska musi być mokra).

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9149
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9155

Miskę z ciastem układamy na dużym frocianym ręczniku, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut  w zależności od tego jak ciepło mamy w pomieszczeniu (im cieplej tym krócej).

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9160
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9173

Po 15-20 minutach dzielimy w misce ciasto na dwie równe części i każdą z nich przekładamy mokrymi dłońmi do osobnej foremki.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9186
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9191 — kopia
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9206
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9207
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9208
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9210

Po przełożeniu ciasta ustawiamy je znów na frocianym ręczniku, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto powinno wypełnić foremki.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9214
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9218

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230’C. Kratkę w piekarniku ustawiamy na poziomie 2.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9226

Po wyrośnięciu ciasta w foremkach

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9227

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9231

Wkładamy je do nagrzanego na 230’C piekarnika.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9239
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9243

Chleby pieczemy przez 15 minut w temperaturze 230’C, następnie zmniejszamy temperaturę do 200’C, otwieramy piekarnik i pędzlujemy chleb pędzlem umoczonym w zimnej wodzie. A wszystko po to, aby skórka chleba była chrupiąca.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9271

Zamykamy piec i pieczemy przez kolejne 40 minut w temperaturze 200’C.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9273
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9277

Po 40 minutach wyciągamy chleb z pieca:

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9281
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9288

Wyrzucamy z foremek na bawełnianą ściereczkę, stawiamy go na sztorc aby odparował.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9295
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9298

Po chwili przykrywamy ściereczką i… najlepiej dopiero po około 8 godzinach nadaje się on do jedzenia, wtedy da nam z siebie więcej dobrego.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9304

Kto ma ochotę na kromeczkę?

Subscribe
Powiadom o
guest
30 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments