Przepis na chleb orkiszowy – smaczny i zdrowy

chleb orkiszowy przepis

Wspominałam Wam o tym, że u nas w domu jemy domowej roboty chleb. Piecze go dla nas wszystkich nasza Mama. Jest pyszny, niemalże wiecznie świeży i bardzo zdrowy. Z mąki prosto z młyna, takiej od Świętej Hildegardy. To jedyne pieczywo, które je Mikołaj. To nasz rodzinny chleb pieczony z miłości do Dzieci, Wnuków i… zdrowia.

Wiele z Was prosiło mnie nas o przepis na nasz chleb, aby dawać swojej Rodzinie wszystko to co najlepsze. Strasznie ubolewam nad tym, że tak ciężko jest kupić dobry, smaczny i zdrowy chleb. Bez ulepszaczy. Nie pieczony w głęboko mrożonego ciasta… przez 6 miesięcy mrożonego. My mamy to szczęście, że pyszny, Mamuniowy chleb przyjeżdża do nas raz w tygodniu. Dziś razem z moją Mają zdradzimy Wam, jak upiec go samemu.

Składniki:

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9096

  • mąka orkiszowa 700 – 500g
  • mąka orkiszowa 2000 – 500 g
  • drożdże wyborne – 50g
  • 800 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli nieoczyszczonej i niejodowanej
  • 2 łyżeczki octu spirytusowego
  • masło klarowane – do wysmarowania foremek
  • otręby orkiszowe – do wysypania wysmarowanych foremek

Mąkę kupujemy w młynie w Pruszczu Gdańskim – bardzo ważne, aby mąka pochodziła z upraw od świętej Hildegardy. Wtedy najprawdopodobniej będzie to prawdziwy, zdrowy orkisz, a nie „podróbka”.

Przygotowanie:

  • do miski wrzucamy 500g mąki orkiszowej 700 i 500g mąki orkiszowej 2000, dodajemy 2 łyżeczki soli
  • do dwóch szklanek wlewamy po 200ml wody i do każdej szklanki z wodą wrzucamy po 25g drożdży, odstawiamy na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9105
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9106

  • w tym czasie smarujemy foremki masłem klarowanym i wysypujemy otrębami orkiszowymi

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9108

  • po rozpuszczeniu drożdży mieszamy je w szklance i wlewamy je do miski

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9114
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9115

  • do 400ml ciepłej wody dodajemy 2 łyżeczki octu spirytusowego i wlewamy do miski

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9122
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9125

  • miskę montujemy na robocie kuchennym wraz z odpowiednim mieszadłem do chleba i włączamy na bieg 1 na 20 minut

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9132
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9133
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9136

  • po 20 minutach zmieniamy bieg robota kuchennego na 2, na którym robot pracuje kolejne 10 minut.

Jeżeli nie posiadacie robota kuchennego, ciasto możecie wyrobić ręcznie w misce przez 15 minut.

Po zakończeniu pracy robota ciasto wygląda następująco:

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9141
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9147

Wyrobione ciasto przenosimy mokrą ręką do plastikowej miski, również zwilżonej wodą (aby ciasto się nie przykleiło miska musi być mokra).

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9149
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9155

Miskę z ciastem układamy na dużym frocianym ręczniku, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut  w zależności od tego jak ciepło mamy w pomieszczeniu (im cieplej tym krócej).

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9160
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9173

Po 15-20 minutach dzielimy w misce ciasto na dwie równe części i każdą z nich przekładamy mokrymi dłońmi do osobnej foremki.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9186
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9191 — kopia
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9206
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9207
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9208
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9210

Po przełożeniu ciasta ustawiamy je znów na frocianym ręczniku, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto powinno wypełnić foremki.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9214
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9218

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230’C. Kratkę w piekarniku ustawiamy na poziomie 2.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9226

Po wyrośnięciu ciasta w foremkach

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9227

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9231

Wkładamy je do nagrzanego na 230’C piekarnika.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9239
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9243

Chleby pieczemy przez 15 minut w temperaturze 230’C, następnie zmniejszamy temperaturę do 200’C, otwieramy piekarnik i pędzlujemy chleb pędzlem umoczonym w zimnej wodzie. A wszystko po to, aby skórka chleba była chrupiąca.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9271

Zamykamy piec i pieczemy przez kolejne 40 minut w temperaturze 200’C.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9273
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9277

Po 40 minutach wyciągamy chleb z pieca:

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9281
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9288

Wyrzucamy z foremek na bawełnianą ściereczkę, stawiamy go na sztorc aby odparował.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9295
SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9298

Po chwili przykrywamy ściereczką i… najlepiej dopiero po około 8 godzinach nadaje się on do jedzenia, wtedy da nam z siebie więcej dobrego.

SpodKocyka-Chleb-Orkiszowy-9304

Kto ma ochotę na kromeczkę?

12 komentarzy
Zostaw komentarz:

  • Judi
    Odpowiedz
    16 grudnia 2018

    Czy drożdże można zastąpić soda lub proszkiem do pieczenia? Niestety mam alergie na drożdże 🙁

  • Judi
    Odpowiedz
    16 grudnia 2018

    Czy drożdże można zastąpić soda lub proszkiem do pieczenia? Niestety mam alergie na drożdże 🙁

  • Ivai Q
    Odpowiedz
    7 listopada 2016

    Upiekłam dziś z jednej porcji.. GENIALNY! 😀 A już nie wspomnę jak zaplusowałam w oczach męża! Ciasto jest tak idealne jako „baza”, że kolejny bochenek upiekę z jakimś nasionkowym wsadem 🙂

  • Magdalena
    Odpowiedz
    31 sierpnia 2016

    A ja mam pytanie, czy jeżeli chciałabym zrobic ciasto tylko w jednej foremce, to czy druga czesc mogę zamrozic?
    Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Pozdrawiam serdecznie
    Magdalena

    • 1 września 2016

      Na pewno możesz upieczony chleb zamrozić – praktykuję to i po odmrożeniu jest pyszny i chrupiący, wspaniały. Ciasta nigdy nie mroziłam, zawsze już upieczony. Ale jeśli odważysz się spróbować to oczywiście daj mi znać 🙂

  • www.fashionable.com.pl
    Odpowiedz
    20 października 2015

    Pięknie wygląda. Kiedyś też moja mama piekła nam chleb, ale my obecnie jemy tak mało pieczywa, no i wciąż jesteśmy w biegu, więc nie pieczemy sami. Dodatkowo coś mi się porobiło na stare lata, że razowy chleb i koktajle mleczne, które kiedyś uwielbiałam teraz ciężko mi wchodzą, a bardzo żałuję.

  • 19 października 2015

    Ojej! Ale apetycznie wygląda…smakuje zapewne też. Koniecznie muszę wypróbować przepis…tylko trzeba się zaopatrzyć w odpowiednią mąkę. My raz w tygodniu jeździmy do piekarni na Obłuże (gdzie do niedawna mieszkaliśmy) i kupujemy zapas na tydzień. Tamtejszy chleb jako jedyny daje radę smakowo. Pozdrawiam!

  • 19 października 2015

    Ciekawy przepis, orkiszowego jeszcze w domu nie piekłam. Muszę wypróbować 🙂 Ja również nie wyobrażam sobie już jedzenia innego pieczywa niż to, które pieczemy sami w domu. Dla odmiany stawiam na chleb na zakwasie, jest chyba jeszcze bardziej wartościowy od tego na drożdżach. Ostatnio pokazywałam na blogu mój domowy chleb pszenno-żytni z dodatkami. Najbardziej to zazdroszczę mąki prosto z młyna!

    • 19 października 2015

      Super! Cieszę się, że coraz więcej z nas dba o to co je. Dla nas chleb na zakwasie jest niestety zbyt ciężki i niektóre wrażliwe brzuszki w naszej rodzinie nie najlepiej się po nim czują, dlatego pieczemy na drożdżach.

      • Amelka
        Odpowiedz
        24 grudnia 2015

        Czy ten chleb wychodzi klejący ?

        • 26 grudnia 2015

          Nie, nie jest klejący. Zdarza się klejący, jeśli mąka jest zawilgocona – wtedy trzeba ją przesuszyć w foremce do pieczenia na kaloryferze na kilka dni.