Kruche ciasteczka orkiszowe bez cukru, mleka i masła
Mam dziś dla Was przepis na cudowne, kruche ciasteczka orkiszowe bez cukru, mleka i masła, idealne dla wrażliwych brzuszków i małych alergików, choć duże brzuszki również będą zadowolone. A co najważniejsze, są bardzo proste w wykonaniu, zaproście do pieczenia swojego Maluszka, a zapewnicie mu najlepszą zabawę na cały wieczór!
Składniki:
4,5 szklanki mąki orkiszowej 700
1,5 łyżki proszku do pieczenia
6 żółtek
3 łyżki ksylitolu
100 ml mleka kokosowego
3 czubate łyżki oleju kokosowego
Działamy!
1. Oddzielamy żółtka od białek – białek nie będziemy potrzebować.
Co nie oznacza, że nie możemy się białkami pobawić w bełtanie.
2. Do mąki dodajemy 3/4 łyżki sody oczyszczonej lub 1,5 łyżki proszku do pieczenia.
3. Mąkę z sodą oczyszczoną / proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.
Tak się obrażamy, gdy Mama za bardzo chce nam pomóc 😉
4. Dodajemy 6 żółtek.
5. Dodajemy 3 łyżki ksylitolu.
6. Dodajemy olej kokosowy.
7. Dodajemy mleko kokosowe.
8. Ciasto ręcznie zagniatamy.
9. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy placki (aby szybciej się schłodziło) i wkładamy do lodówki na pół godziny.
10. Po ostudzeniu ciasta posypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm.
11. Z ciasta wycinamy foremkami ulubione kształty i układamy na papierze do pieczenia na blaszce do pieczenia.
12. Ciasteczka pieczemy przez 20 minut w temperaturze 185’C (góra + dół, bez termoobiegu). Z tego przepisu uzyskamy aż 4 takie blaszki!
13. Dla fanów większych słodkości ciasteczka można posypać zblendowanym na puder ksylitolem lub odrobinę zgrzeszyć i posypać je… cukrem pudrem.
Te kruche ciasteczka idealnie nadają się do przechowywania w pudełku przez kilka dni. W wersji dla zapracowanych część można zamrozić i wyjąć z lodówki dzień przed zjedzeniem, albo nawet z samego rana.
Idealna przekąska do przedszkola, na spacer czy w połączeniu z ulubionymi owocami na drugie śniadanie poza domem. Smacznego!
Efka
Etap obrażania się najbardziej mi się podoba, ale oczywiście cały przepis jest syper.
Dietetyk Na Walizkach
Muszę przyznać, że mam takie zboczenie zawodowe, że zawsze patrzę na przepisy okiem dietetyka klinicznego 😉 Podoba mi się, że użyłaś orkiszu, bo jest to odmiana pszenicy, która ma wyższą wartość odżywczą niż pszenica zwyczajna. Poza tym uprawa orkiszu nie wymaga użycia pestycydów.
Agnieszka
Tak! U nas tylko orkiszowa mąka, do wszystkiego, mam dwie odmiany – 2000 i 700. Jedyna w naszej kuchni.
aniaherbaciana
Dzięki za przepis, trochę go zmodyfikowałam i zrobiłam takie ciasteczka. Te rogaliki to jabłka pokrojone na kawałki 1/6 owinięte ciastem. Wyszły pyszne 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/c95a6022e26e15d0ad8d8e74e5d6529030f74623c64470c67ff85890715b7570.jpg
Julia Bednarek
Pyszne są takie ciasteczka! Bardzo je lubię i często robię.
Marta Winska
Czy w przepisie jest mleko kokosowe z kartonu czy mleczko kokosowe z puszki?
Agnieszka Kudela
Daję różne, ale zawsze wybieram takie, które ma w składzie tylko ekstrakt z kokosa i wodę, omijam te z gumą guar i innymi „dodatkami”.