Kruche ciasteczka orkiszowe bez cukru, mleka i masła

Mam dziś dla Was przepis na cudowne, kruche ciasteczka orkiszowe bez cukru, mleka i masła, idealne dla wrażliwych brzuszków i małych alergików, choć duże brzuszki również będą zadowolone. A co najważniejsze, są bardzo proste w wykonaniu, zaproście do pieczenia swojego Maluszka, a zapewnicie mu najlepszą zabawę na cały wieczór!

 

Składniki:

4,5 szklanki mąki orkiszowej 700

1,5 łyżki proszku do pieczenia

6 żółtek

3 łyżki ksylitolu

100 ml mleka kokosowego

3 czubate łyżki oleju kokosowego

 

Działamy!

1. Oddzielamy żółtka od białek – białek nie będziemy potrzebować.

 

Co nie oznacza, że nie możemy się białkami pobawić w bełtanie.

 

2. Do mąki dodajemy 3/4 łyżki sody oczyszczonej lub 1,5 łyżki proszku do pieczenia.

 

3. Mąkę z sodą oczyszczoną / proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.

 

Tak się obrażamy, gdy Mama za bardzo chce nam pomóc 😉

 

4. Dodajemy 6 żółtek.

 

5. Dodajemy 3 łyżki ksylitolu.

 

6. Dodajemy olej kokosowy.

 

7. Dodajemy mleko kokosowe.

 

8. Ciasto ręcznie zagniatamy.

 

9. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy placki (aby szybciej się schłodziło) i wkładamy do lodówki na pół godziny.

 

10. Po ostudzeniu ciasta posypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm.

 

11. Z ciasta wycinamy foremkami ulubione kształty i układamy na papierze do pieczenia na blaszce do pieczenia.

 

12. Ciasteczka pieczemy przez 20 minut w temperaturze 185’C (góra + dół, bez termoobiegu). Z tego przepisu uzyskamy aż 4 takie blaszki!

 

13. Dla fanów większych słodkości ciasteczka można posypać zblendowanym na puder ksylitolem lub odrobinę zgrzeszyć i posypać je… cukrem pudrem.

 

Te kruche ciasteczka idealnie nadają się do przechowywania w pudełku przez kilka dni. W wersji dla zapracowanych część można zamrozić i wyjąć z lodówki dzień przed zjedzeniem, albo nawet z samego rana.

 

Idealna przekąska do przedszkola, na spacer czy w połączeniu z ulubionymi owocami na drugie śniadanie poza domem. Smacznego!