Mięsne klopsiki z sałatką ziemniaczaną

Po pierwszym kulinarnym sukcesie, wyszukałam drugi przepis, który pochodzi z portalu Kulinarni.pl.
Tym samym – dziś na obiad klopsiki i sałatka ziemniaczana!

 Aby nie było mi zbyt nudno podczas samotnego smażenia, przygotowałam sobie mały motywator – serial, oczywiście z gotowaniem w tle:
Składniki:
0,30 kg młodych ziemniaków
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka ostrej papryki (zastąpiłam chili pieprzem cayenne)
1 łyżeczka kminku (nie użyłam – nie przepadam)
0,40 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
olej roślinny
2 pomidory
150 ml jogurtu naturalnego
2 ogórki konswerowe
1 łyżka musztardy
sok z połowy cytryny
1 garść świeżo posiekanej natki pietruszki – zapomniałam dodać
1 garść świeżo posiekanego tymianku – użyłam suszonego
1 garść świeżo posiekanego rozmarynu – użyłam suszonego
kilka łodyżek szczypiorku – też zapomniałam dodać 😉
 
Krok 1
Gotowanie rozpoczęłam od wstawienia ziemniaków. Skorzystałam z tego, że są młode i zamiast obierać, dokładnie je wymyłam.
 
Krok 2
Do mięsa dodałam jajko, bułkę tartą i przyprawy: pieprz, sól, chilli pieprz cayenne, dokładnie wymieszałam, uformowałam malutkie klopsiki i usmażyłam na oleju.
Krok 3
Pokroiłam i wrzuciłam do miski ugotowane ziemniaki, pomidory, ogórki konserwowe.
Krok 4
Do 150ml jogurtu dodałam pół łyżki musztardy i sok z połowy cytryny, tymianek i rozmaryn. Zapomniałam o dodaniu szczypiorku i pietruszki.
I gotowe!
Jak smakowało? Całkiem całkiem. Żałuję, że nie zrezygnowałam całkowicie z użycia musztardy, nie przepadam za jej smakiem, a w tym daniu był dla mnie zdecydowanie zbyt intensywny.
Klopsiki (jak można się domyśleć z ich składu) wyszły bardzo twarde. Kolejny raz jak będę robiła mielone skorzystam ze sposobu mojej Mamy i użyję rozmoczonej bułki, a nie bułki tartej, aby zapewnić kotlecikom miękkość.
Moja ocena: 3/5 kocyków
 
PS
Kotlecików zrobiłam 2 razy więcej niż w przepisie, dzięki czemu na drugi dzień wrzuciłam je do sosu i zaserwowałam z tłuczonymi ziemniaczkami i pomidorkami.
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments