Moussaka – przepis
Moussaka to danie, w którym zakochałam się na Santorini. Jadłam je aż 3 razy w ciągu tygodnia i wiedziałam, że przepis na moussakę to będzie pierwsza rzecz, jaką odtworzę na niedzielny obiad po powrocie z wakacji. W naszym domu mówią, że wyszła jeszcze lepsza niż ta w Grecji. Zapraszam po moussakę – przepis prosty, pyszny i prawdziwie grecki.
Przepisów na moussakę znalazłam mnóstwo, ale ten z przepisy.pl wydał mi się najbardziej przypominać moussakę, którą jadłam w Grecji. Jakich składników będziesz potrzebować? Bazowałam na tym, przepisie na moussakę, wprowadzając drobne uproszczenia jak zamiast podsmażania bakłażana, wolałam go po prostu podpiec w piekarniku bez użycia tłuszczu.
Moussaka – składniki
600 gramów
olej rzepakowy – do podmażenia
Moussaka – przepis krok po kroku
- Obieram bakłażany, kroję je wzdłuż, a następnie w plasterki, solę i odstawiam na 20 minut.
- Nagrzewam piekarnik do 250’C.
- Cebulę i czosnek możesz pokroić drobno lub wrzucić na przykład do Termomixa, aby zrobił to za Ciebie.
- Następnie podsmażam je na patelni lub w Thermomixie na oleju rzepakowym, aż czosnek się zeszkli, a cebula leciutko zarumieni.
- Dodaję zmieloną wołowinę i podsmażam przez kilka minut.
- Dodaję wino i dalej podsmażam kolejne minuty.
- Dodaję pomidory z puszki i przyprawy – i tak duszę na wolnym ogniu lub na temperaturze 105’C w Thermomixie.
- Kawałeczki bakłażana piekę w rozgrzanym piekarniku na papierze do pieczenia przez 15 minut w 250’C.
- Roztapiam masło w garnuszku lub Thermomixie w 100’C przez 3 minuty.
- Do roztopionego masła dodaję mąkę i ciągle mieszając podsmażam w garnuszku lub Thermomixie przez 3 minuty.
- Ciągle mieszając dodaję mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i na bardzo wolnym ogniu lub w 90’C w Thermomixie podgrzewam przez 6 minut, aż konsystencja będzie kremowa i gęsta.
- Naczynie żaroodporne o wymiarach 20×30 cm smaruję masłem klarowanym.
- Po upieczeniu bakłażanów skręcam piekarnik na 200’C.
- Bakłażany dzielę na pół i z jednej połówki w naczyniu układam na dnie jedną warstwę bakłażanów.
- Na bakłażanach układam mięso z pomidorami – pół porcji.
- Nakładam drugą warstwę bakłażanów.
- Nakładam drugą warstwę mięsa z pomidorami.
- Całość polewam beszamelem.
- Całość posypuję startym serem.
- Moussakę piekę w piekarniku w 200’C przez 30-40 minut – aż uzyska złotobrązowy kolor.
- Po upieczeniu odstawiam na kwadrans do lekkiego ostudzenia, dopiero kroję na kawałki i serwuję.
Moussaka – gotowe!
Moussaka z tego przepisu jest w naszej ocenie przepyszna! Nie bój się schować nadmiar do lodówki i odgrzać w piekarniku na drugi dzień – nam wtedy smakuje jeszcze lepiej 🙂
Jak widać – nasze dzieci wykradają ją sobie nawet z talerzy 😉
Daj znać jeśli skorzystasz z mojego przepisu – mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu i choć na chwilę przeniesie Was w grecki klimat – nie tylko na talerzu, ale i w umyśle 🙂
Dawid
Na zdjęciu wygląda wyśmienicie
Anonim
Jadłam moussake raz w życiu i bardzo mi to danie zasmakowało. Szukałam w internecie przepisów, żeby spróbować wykonać ją samodzielnie w domu, ale wszystkie zawierały składniki, których nie miałam w tamtym daniu. Twój przepis wydaje się najbardziej zbliżony, więc przetestuję go 🙂